top of page

DBMS MCQ Questions for Competitive Exams

Updated: Feb 2

Q1.



What is the full form of DBMS? DBMS का फुल फॉर्म क्या है?

A.    Data of Binary Management System

B.    Database Management System

C.   Database Management Services

D.   Data Backup Management System

Ans: B

Q2. Who created the first DBMS?

A.    Edgar Frank Codd

B.    Charles Bachman

C.   Charles Babbage

D.   Sharon B. Codd

Ans: B

Q3. What is the full form of DDL? DDL का फुल फॉर्म क्या है?

A.    Data definition language

B.    Data derivation language

C.   Dynamic data language

D.   Detailed data language

Ans: A

Q4. Which of the following is usually used for performing tasks like creating the structure of the relations, deleting relation? निम्नलिखित में से किसका उपयोग आमतौर पर संबंधों की संरचना बनाने, संबंध हटाने जैसे कार्यों को करने के लिए किया जाता है?

A.    Data Manipulation Language

B.    Query

C.   Relational Schema

D.   Data Definition Language

Ans: D

Q5. Which of the below provides the ability to query information from the database and insert tuples into, delete tuples from, and modify tuples in the database? निम्नलिखित में से कौन डेटाबेस से जानकारी क्वेरी करने और टुपल्स को सम्मिलित करने, टुपल्स को हटाने और डेटाबेस में टुपल्स को संशोधित करने की क्षमता प्रदान करता है?

A.    Data Manipulation Language

B.    Data Definition Language

C.   Query

D.   Relational Schema

Ans: A

Q6. We can add or remove the user IDs using which of these fixed roles? हम इनमें से किस निश्चित भूमिका का उपयोग करके उपयोगकर्ता आईडी जोड़ या हटा सकते हैं?

A.    db_setupadmin

B.    db_securityadmin

C.   db_accessadmin

D.   db_systemadmin

Ans: C

Q7. Rows are known as….. In DBMS.

A.    Tuple

B.    Entity

C.   Degree

D.   Both B and C

Ans: A

Q8. One to many relationships are?

A.    One class may have many teachers

B.    One teacher can have many classes

C.   Many classes may have many teachers

D.   Many teachers may have many classes

Ans: B

Q9. What is an alternative name for a weak entity? Weak entity का वैकल्पिक नाम क्या है?

A.    Tuple

B.    Owner

C.   Child

D.   None of Above

Ans: C

Q10. Which terms is used for the number of tuples in a relationship in DBMS? DBMS में किसी रिश्ते में टुपल्स की संख्या के लिए किस शब्द का उपयोग किया जाता है?

A.    Cardinality

B.    Domain

C.   Degree

D.   Tuple

Ans: A

Q11. Which can be used to filter the data & information from the data warehouse? डेटा वेयरहाउस से डेटा और जानकारी को फ़िल्टर करने के लिए किसका उपयोग किया जा सकता है?

A.    Data redundancy

B.    Data recovery tool

C.   Data mining

D.   None of Above

Ans: C



Q12. Which symbol represents derived attributes in ER Model? ईआर मॉडल में कौन सा प्रतीक व्युत्पन्न विशेषताओं का प्रतिनिधित्व करता है?

A.    Dashed Ellipse

B.    Dotted Ellipse

C.   Double Ellipse

D.   Squared Ellipse

Ans: A

Q13. Which types software of DBMS?

A.    Application Software

B.    System Software

C.   Both A & B

D.   None of Above

Ans: B

Q14. The lowest level of abstraction that describes how the data are actually stored? अमूर्तता का निम्नतम स्तर जो बताता है कि डेटा वास्तव में कैसे संग्रहीत किया जाता है?

A.    Physical

B.    Abstract

C.   View

D.   Both A & B

Ans: A

Q15. The full form of FAT……….

A.    File Allocation Tree

B.    File Allocation Table

C.   File Allocation Graph

D.   Both A & B

Ans: B

Q16. A enormous collection of the information or data accumulated form several unusual sources is known as कई असामान्य स्रोतों से एकत्रित जानकारी या डेटा के विशाल संग्रह को कहा जाता है

A.    Data Mining

B.    Data Warehouse

C.   Both A & B

D.   None of Above

Ans: B

Q17. Which is not an example of DBMS?

A.   MySQL

B.   Microsoft Acess

C.   Both A & B

D.   Yahoo

Ans: D

Q18. Description of data stored in database is called…. डेटाबेस में संग्रहीत डेटा का विवरण कहलाता है

A.      Meta data

B.      Schema

C.      Subschema

D.      Information

Ans: A

Q19. What are the collections of related fields in database?

A.    Field

B.    File

C.   Record

D.   Tuple

Ans: C

Q20. Which property in a hierarchical data model?

A.    Totally ordered

B.    Partially order

C.   Not ordered

D.   All of above

Ans: A

Q21. Which is an example for network database?

A.    SQL

B.    Oracle

C.   DBMS

D.   IDMS

Ans: D

Q22. What is the collection of related records?

A.    File

B.    Database

C.   Field

D.   All of Above

Ans: A

Q23. What is the collection of related files?

A.    Database

B.    Record

C.   File

D.   Fields

Ans: A

Q24. A unique data item that is used to identify a particular record is called a……. एक अद्वितीय डेटा आइटम जिसका उपयोग किसी विशेष रिकॉर्ड की पहचान करने के लिए किया जाता है, उसे …… कहा जाता है।

A.    Unique list

B.    Key

C.   List

D.   None of above

Ans: B

Q25. Which is called duplication of data?

A.    Data Redundancy

B.    Data error

C.   Data inconsistency

D.   None of above

Ans; A

Q26. How does the new record button look like?

A.    A folder with an arrow on it

B.    An arrow pointing to an asterisk

C.   An arrow pointing to a line

D.   All of above

Ans: B

Q27. What is computer based record keeping system?

A.    DBMS

B.    DMS

C.   CRKS-Computerized Record Keeping System

D.   All of Above

Ans: A

Q28. What is named collection of fields that represents a complete unit of information? सूचना की एक संपूर्ण इकाई का प्रतिनिधित्व करने वाले फ़ील्ड के संग्रह को क्या कहा जाता है?

A.    Record

B.    Field

C.   Table

D.   File

Ans: A

Q29. Which is a field that uniquely identifies records in the table? वह कौन सा क्षेत्र है जो तालिका में रिकॉर्ड्स की विशिष्ट पहचान करता है?

A.    Special key

B.    Candidate key

C.   Unique key

D.   Primary key

Ans: D

Q30. The relational model is concerned with…….

A.    Data structure

B.    Data integrity

C.   Data manipulation

D.   All of above

Ans: D

Q31. A view of a database that appears to an application program is called ….. किसी एप्लिकेशन प्रोग्राम में दिखाई देने वाले डेटाबेस का दृश्य कहलाता है

A.    Subschema

B.    Schema

C.   Virtual Table

D.   All of Above

Ans: A

Q32. Which is Model based on user’s requirements?

A.    Logical model

B.    Physical model

C.   Both A & B

D.   None of Above

Ans: A

Q33. What is data model in which describe how the data is actually stored?

A.    Logical model

B.    Internal Model

C.   External Model

D.   None of these

Ans; B

Q34. What is scheme for hierarchical database?

A.    A tree

B.    A graph

C.   Both A & B

D.   None of Above

Ans: A

Q35. What is a relational model which allows non atomic domain? एक संबंधपरक मॉडल क्या है जो गैर-परमाणु डोमेन की अनुमति देता है?

A.    Nested relational model

B.    Hierarchical data model

C.   Non-atomic data model

D.   None of these

Ans: A

Q36. What is example of hierarchical database?

A.    Oracle

B.    Ingress

C.   DBII

D.   SYSTEM2000

Ans; D

Q37. In most the implementations of hierarchical database, parent to child links are stored with the help of  पदानुक्रमित डेटाबेस के अधिकांश कार्यान्वयन में, पैरेंट से चाइल्ड लिंक की सहायता से संग्रहीत किया जाता है

A.    Pointers

B.    Reference variables

C.   Virtual records

D.   Preorder threads

Ans: C

Q38. ER diagram represented by

A.    Ellipse

B.    Circle

C.   Square

D.   Triangle

Ans: A

Q39. What is the correct foreign key constraint?

A.    Referential integrity

B.    Entity integrity

C.   Domain integrity

D.   None of Above

Ans: A

Q40. Which is not a function of the database?

A.    Managing data

B.    Manipulating data

C.   Security data

D.   Analyzing code

Ans: D

Q41. What is DBA in DBMS?

A.    Data Bank Administrator

B.    Database Administrator

C.   Data Administrator

D.   None of the above

Ans: B

Q42. What is the command for remove a stored function from the database? डेटाबेस से संग्रहीत फ़ंक्शन को हटाने का आदेश क्या है?

A.    Drop

B.    Delete

C.   Remove

D.   Erase

Ans: A

Q43. What is command for change data in table?

A.    Insert

B.    Update

C.   Merge

D.   None of these

Ans: B

Q44. RDBMS contain?

A.    Collection of Tuple

B.    Collection of Key

C.   Collection of Tables

D.   Collection of attribute

Ans: C

Q45. What is the Data Manipulation Command?

 

A.    Create

B.    Alter

C.   Delete

D.   All of the above

Ans: C (Data manipulation command are select, insert, update, and delete)

Q46. Which is total view of a database?

A.    Internal view

B.    Physical view

C.   External view

D.   Conceptual view

Ans: D

Q47. Which key represent relation between two tables?

A.    Candidate key

B.    Primary key

C.   Super key

D.   Foreign key

Ans: D

Q48. Which key used for a set of one or more attributes taken collectively to uniquely identify a record? किसी रिकॉर्ड को विशिष्ट रूप से पहचानने के लिए सामूहिक रूप से ली गई एक या अधिक विशेषताओं के सेट के लिए किस कुंजी का उपयोग किया जाता है?

A.    Primary Key

B.    Foreign key (relationship between two tables)

C.   Super key( the superset of all keys in a relation)

D.   Candidate key (to identify tuples in a relation)

Ans: C

Q49. Which command id used to find number of values in a column? किसी कॉलम में मानों की संख्या ज्ञात करने के लिए किस कमांड आईडी का उपयोग किया जाता है?

A.    Count

B.    Add

C.   Sum

D.   Total

Ans: A

Q50. Which command id used to modify a column in a table? किसी तालिका में कॉलम को संशोधित करने के लिए किस कमांड आईडी का उपयोग किया जाता है?

A.    Alter

B.    Update

C.   Drop

D.   Set

Ans; A


Important Questions for DBMS:

Domain- A domain is a unique set of values which can be assigned to an attribute in a database. डोमेन मानों का एक अनूठा सेट है जिसे डेटाबेस में किसी विशेषता को सौंपा जा सकता है।


DDL-Data Definition Language and define or modify the structure of a schema.


DML- Data Manipulation Language and modify the data contained in the database.


TCL - Transaction Control Language and used to maintain the integrity of the database tables and committed at the end of any DML operation. डेटाबेस तालिकाओं की अखंडता को बनाए रखने के लिए उपयोग किया जाता है और किसी भी डीएमएल ऑपरेशन के अंत में प्रतिबद्ध होता है


The full form of ACID is Atomicity, Consistency, Isolation and Durability in database.


Tuple -Each row of table in database is called tuple and number of attributes is called degree. डेटाबेस में तालिका की प्रत्येक पंक्ति को टुपल कहा जाता है और विशेषताओं की संख्या को डिग्री कहा जाता है।


Fields: It is a set of data value and has the same data type in a table and known as a column or attribute. यह डेटा मान का एक सेट है और इसमें तालिका में समान डेटा प्रकार होता है और इसे कॉलम या विशेषता के रूप में जाना जाता है।


Records: It is a collection of items in a table within a set of fields associated to a exacting topic. यह किसी विशेष विषय से संबंधित फ़ील्ड के सेट के भीतर तालिका में आइटमों का एक संग्रह है।


Fifth Generation Language: Constrained based language is known as Fifth generation language like Prolog


Query: It is a request for data or information in database management.  यह डेटाबेस प्रबंधन में डेटा या जानकारी के लिए एक अनुरोध है.


Data Mining: It is tools that used to obtain meaningful information or Data from the large collection of data.यह ऐसे उपकरण हैं जिनका उपयोग डेटा के बड़े संग्रह से सार्थक जानकारी या डेटा प्राप्त करने के लिए किया जाता है।


Data Warehouse: It is collection of the information or data accumulated form several different sources.यह कई अलग-अलग स्रोतों से एकत्रित जानकारी या डेटा का संग्रह है।


Data redundancy: It provides to the repetition of the same data in multiple places within a database in Database Management System. यह डेटाबेस प्रबंधन प्रणाली में एक डेटाबेस के भीतर एक ही डेटा को कई स्थानों पर दोहराने की सुविधा प्रदान करता है।


Data Repository: A data repository is known as a data library. It can provide to large database management systems which collect, manages, and store responsive data sets for data analysis, sharing, and reporting. डेटा रिपॉजिटरी को डेटा लाइब्रेरी के रूप में जाना जाता है। यह बड़े डेटाबेस प्रबंधन सिस्टम या कई डेटाबेस प्रदान कर सकता है जो डेटा विश्लेषण, साझाकरण और रिपोर्टिंग के लिए उत्तरदायी डेटा सेट एकत्र, प्रबंधित और संग्रहीत करते हैं।


Data Inconsistency: It means the same data exists in different formats in multiple tables in any database. इसका मतलब है कि एक ही डेटा किसी भी डेटाबेस में कई तालिकाओं में विभिन्न प्रारूपों में मौजूद है। 


Data integrity: It is a process which ensures the accuracy, completeness, consistency, and reliability of data in database management system. यह एक ऐसी प्रक्रिया है जो डेटाबेस प्रबंधन प्रणाली में डेटा की सटीकता, पूर्णता, स्थिरता और विश्वसनीयता सुनिश्चित करती है।


Data abstraction: It is a process in which to hide unnecessary data from the end user in database management system and to provide the accessing of data easy and secure. यह एक ऐसी प्रक्रिया है जिसमें डेटाबेस प्रबंधन प्रणाली में अंतिम उपयोगकर्ता से अनावश्यक डेटा को छिपाया जाता है और डेटा तक पहुंच आसान और सुरक्षित प्रदान की जाती है।


Data independence: It is to change the schema of the database without affecting the application programs which access the data in DBMS. यह डीबीएमएस में डेटा तक पहुंचने वाले एप्लिकेशन प्रोग्राम या उपयोगकर्ता विचारों को प्रभावित किए बिना डेटाबेस की स्कीमा को बदलना है।


Data Isolation: It is a process in which we find that when and how changes made by one operation become visible to other concurrent users and systems in database management system. In other word we can say that it provides to maintaining actions between transactions to prevent interference with each other's operations. यह एक ऐसी प्रक्रिया है जिसमें हम पाते हैं कि एक ऑपरेशन द्वारा किए गए परिवर्तन कब और कैसे अन्य समवर्ती उपयोगकर्ताओं और प्रणालियों को दिखाई देते हैं। दूसरे शब्दों में हम कह सकते हैं कि यह एक-दूसरे के संचालन में हस्तक्षेप को रोकने के लिए लेनदेन के बीच कार्यों को बनाए रखने की सुविधा प्रदान करता है।


Database Schema: It provides to the logical view of the entire relational database and defines how data is organized in a relational database. यह संपूर्ण रिलेशनल डेटाबेस का तार्किक दृष्टिकोण प्रदान करता है और परिभाषित करता है कि रिलेशनल डेटाबेस में डेटा कैसे व्यवस्थित किया जाता है।


ER Model: It stands for Entity Relationship and it is pictorial diagram pictorially that defines the relationship between entities to be stored in a database. यह सचित्र आरेख है जो सचित्र रूप से डेटाबेस में संग्रहीत की जाने वाली संस्थाओं के बीच संबंध को परिभाषित करता है।

Symbols in ER Model

Rectangles: Rectangles show Entities in the ER Model.

Ellipses: Ellipses show Attributes in the ER Model.

Diamond: Diamonds show Relationships among Entities.

Lines: Lines show attributes to entities and entity sets with other relationship types. पंक्तियाँ अन्य संबंध प्रकारों के साथ संस्थाओं और इकाई सेटों की विशेषताएँ दिखाती हैं।

Double Ellipse: Double Ellipses show Multi-Valued Attributes.

Double Rectangle: Double Rectangle shows a Weak Entity.


 



84 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page