top of page

Input and Output Devices MCQ

Updated: Oct 29, 2023


Q1. जो एक INPUT डिवाइस नहीं है

A. Trackball

B. Plotter

C. Light Pen

D. None of above

Ans: B

Q2. A keyboard is used to-

A. To enter text and numbers and send commands to the computer

B. To create new keys to use with your computer

C. To open the computer

D. All of above

Ans:A

Q3. Types of keyboards

A. Serial keyboard

B. Parallel keyboard

C. Both A and B

D. None of the Them

Ans:C

Q4. Parallel ports usually are not used to connect आमतौर पर कनेक्ट करने के लिए समानांतर पोर्ट का उपयोग नहीं किया जाता है

A. Modem

B. Scanner

C. Printer

D. CD Writer


Ans: A(Serial Port)

Q5. A combination of the keyboard and the visual display unit is called a……… कीबोर्ड और विज़ुअल डिस्प्ले यूनिट के संयोजन को कहा जाता है

A. Mouse

B. Terminal

C. Cable

D. Port

Ans: B

Q6. आजकल सबसे अधिक उपयोग होने वाली इनपुट डिवाइस कौन सी है?

A. Mother board

B. CPU

C. Semi Conductor

D. Keyboard

Ans: D

Q7. सबसे common इनपुट डिवाइस कौन सी है?

A. Monitor and Keyboard

B. Mouse and Keyboard

C. Monitor and Mouse

D. Printer and Keyboard

Ans: B

Q8. How many keys are there on keyboard for alphabet?

A. 24

B. 25

C. 27

D. 26

Ans: D

Q9. Qwerty keyboard design was originally intended to

A. Make typing harder and inefficient

B. Improve the typing accuracy

C. Make typing more efficient

D. Improve the typing speed

Ans: A

Q10.Shift key and Print Screen key in a computer keyboard are known as

A. Special purpose keys

B. Standard keys

C. Navigation keys

D. Functional keys

Ans: A

Q11. उस कुंजी को क्या कहते हैं जो कंप्यूटर की मेमोरी से जानकारी और स्क्रीन कैरेक्टर को मिटा देता है

A. Edit

B. Trust

C. Escape

D. Delete

Ans: D

Q12. टाइपिंग के दौरान गलती हो जाने पर किसके द्वारा गलती को मिटाया जा सकता है

A. Enter

B. Shift

C. Backspace

D. Control


Ans: C

Q13. कौनसी कुंजी कर्सर के बाईं ओर स्थित कैरेक्टर को डिलीट करती है

A. ESC

B. END

C. DELETE

D. Backspace

Ans: D

Q14. The arrow keys, Home Keys, End Key, Page UP, and Page Down Keys in a computer keyboard are classified as: कंप्यूटर कीबोर्ड में एरो कीज़, होम कीज़, एंड की, पेज अप और पेज डाउन कीज़ को वर्गीकृत किया गया है

A. Standards Keys

B. Special Purpose Keys

C. Functional Keys

D. Navigation Keys

Ans: D

Q15. Ctrl, Shift and Alt को क्या कहते है

A. Modifier keys

B. Function Keys

C. Alpha Numeric Key

D. None of them

Ans: A

Q16. किसी विशेष कार्य को करने के लिए कौन सी कुंजी, किसी दूसरी कुंजी के साथ संयोजन में उपयोग की जाती है

A. Function

B. Spacebar

C. Arrow

D. Control

Ans: D

Q17. टेक्स्ट की पंक्ति के आरंभ में जाने के लिए किस कुंजी को press करते हैं

A. End

B. Page UP

C. Enter

D. Home

Ans: D

Q18. पहला कंप्यूटर माउस किसने बनाया था?

A. Douglas Engelbart

B. Chalse Babbage

C. Bilion English

D. None of them

Ans: A(1960 ke Dashak me)

Q19. वर्ड को सेलेक्ट करने के लिए माउस को कितनी बार क्लिक करते हैं

A. 1 times

B. 2 times

C. 3 times

D. 4 times

Ans: B

Q20. The blinking symbol on the computer screen is called-------कंप्यूटर स्क्रीन पर चमकते चिन्ह को कहा जाता है---

A. Mouse

B. Hand

C. Cursor

D. Logo`

Ans: C

Q21: Which of the following is not a type of scanner?

A. Flat bed

B. Sheet feed

C. Handheld

D. Drum

Ans: D

Q22. Which of following function/operation is done by Microphone device? निम्नलिखित में से कौन सा कार्य/संचालन माइक्रोफोन डिवाइस द्वारा किया जाता है?

A. Draw lines or figures on a computer screen

B. Reads bar codes and converts them into electric pulses

C. Detects Alpha numeric characters printed or written on a paper

D. Convert human speech into electric signals

Ans: D

Q23. एक आउटपुट डिवाइस है जो सही पेन का उपयोग करके उच्च गुणवत्ता वाले ग्राफिक्स बनाती है

A. Dot Matrix Printer

B. Plotter

C. VDU

D. InkJet Printer


Ans: B

Q24. Which output device draws pictures on a paper based on the commands given from a computer using a pen? कौन सा आउटपुट डिवाइस पेन का उपयोग करके कंप्यूटर से दिए गए कमांड के आधार पर कागज पर चित्र बनाता है?

A. Scanner

B. Monitor

C. Inkjet

D. Drum plotter

Ans: D

Q25. Speech synthesizer is a part of----------

A. Arithmetic Logic Unit

B. Output Unit

C. Control Unit

D. Memory device

Ans: B

Q26. Which of the following is not a type of Monitor? निम्नलिखित में से कौन सा मॉनिटर का एक प्रकार नहीं है?

A. TFT Monitor

B. HDMI

C. LCD Monitor

D. CRT Monitor

Ans: HDMI (High Definition Multimedia Interface)

Q27. Screen or Monitor Devices is-

A. Hard copy

B. Soft copy

C. Input devices

D. Display devices

Ans: D

Q28. VDU stands

A. Visual Display Unit

B. Vertical Display unit

C. Var Display unit

D. None

Ans:A

Q29:An image is composed of एक छवि से बना है

A. Pels

B. Pixels

C. Dots

D. All of these

Ans:D

Q30. The resolution of a printer is measured in ------प्रिंटर का रेजोल्यूशन मापा जाता है

A. Megabits

B. Hz

C. Dots per inch

D. Inches

Ans: C(DPI)

Q31. Which of the following printer is generally very noisy? निम्नलिखित में से कौन सा प्रिंटर आम तौर पर बहुत शोर करता है?

A. Dot Matrix printer

B. Laser printer

C. Inkjet printer

D. Non Impact printer

Ans: A

Q32. कौन सा प्रिंटर अधिक से अधिक 64 छोटे नोजल के माध्यम से स्याही की फुहारोंद्वारा सीधे कागज पर एक छवि बनाता है?

A. Daisy Wheel

B. Laser

C. Ink Jet


D. Dot Matrix

Ans: Ink-Jet

Q33. Which device is usually not connected to the UPS directly because of high power consumption? कौन सा उपकरण आमतौर पर अधिक बिजली की खपत के कारण सीधे यूपीएस से कनेक्ट नहीं होता है

A. KVM switch

B. External Mouse

C. USB video camera

D. Laser printer

Ans: D

Q34. In which among the following do we measure the resolution of a printer? निम्नलिखित में से किसमें हम प्रिंटर के रिज़ॉल्यूशन को मापते हैं?

A. Inches

B. DPI

C. Hz

D. MB

Ans: DPI (Dots per Inch)

Q35. Which types of printer uses light to produce the dots needed to form the characters to be printed on a page? किस प्रकार का प्रिंटर किसी पृष्ठ पर मुद्रित होने वाले अक्षरों को बनाने के लिए आवश्यक बिंदु उत्पन्न करने के लिए प्रकाश का उपयोग करता है?

A. DRUM printer

B. Laser printer

C. Line printer

D. Dot Matrix printer

Ans: B

Q36: How many pins does a HDMI type a connector have? एचडीएमआई प्रकार के कनेक्टर में कितने पिन होते हैं?

A. 18

B. 19

C. 25

D. 20

Ans: B

Q37. VGA stands for….

A. Vector Graphics Association

B. Video Graphics Association

C. Vector Graphics Array

D. Video Graphics Array

Ans: D

Q38. The unit of measurement of world length is

A. Meter

B. Byte

C. Bit

D. Millimeter

Ans. C

Q39. Which circuit is used to store one bit of data..

A. Register

B. Flip flop

C. Vector

D. Encoder

Ans. B

Q40. कंप्यूटर मेमोरी में डेटा रहता है

A. Bytes

B. Program

C. Register

D. Bits

Ans: D


Q41. एक 32 बिट वर्ड कंप्यूटर एक बार में कितने बाइट्स एक्सेस करता है

A. 4

B. 8

C. 16

D. 32

Ans: A

Q42. If K ka ASCII code 01001011 hai to L ka ASCII code kya hoga

A. 01001100

B. 11001011

C. 01111011

D. 01001000

Ans: A

Q43. The full form of EBCDIC

A. Extended Binary coded data interchange

B. Expanded Binary coded Decimal Interchange code

C. Extended Binary Coded Decimal Interchange Code

D. Expanded Binary Coded Data Interchange

Ans: C

Q44. कौन सा एक गैर भारितकोड है

A. BCD

B. Binary

C. Decimal

D. Excess-3

Ans: D

Q45. Which of the following is the volatile memory of the computer?

A. Hard disk

B. ROM

C. RAM

D. Floopy disk

Ans: C

Q46. Secondary Memory is also known as

A. External memory

B. Cache memory

C. Internal Memory

D. Primary Memory

Ans: A

Q47. What is in built memory of the Computer

A. ROM

B. RAM

C. EPROM

D. PROM

Ans: A



Q48. Which of the following is not true for PROM

A. Random Access Memory

B. Programmable read only memory

C. Non Volatile memory

D. Sequential access memory

Ans: D

Q49. Which of the these memories will be used to store variable data?

A. RAM

B. ROM

C. EPROM

D. PROM

Ans:C

Q 50. Which of the following is the major type of computer chips?

A. Primary memory chip

B. Microprocessor chip

C. Both A and B

D. None

Ans: C

Q51. The method for updating the main memory as soon as a word is removed from the cache is called

A. Write through

B. Write back

C. Protected write

D. Cache write

Ans:B

Q52. सीपीयू एक विशेष हाई स्पीड की मेमोरी में बार बार उपयोग किया गया निर्देश डेटा को नियोजित करता है इसे कहा जाता है

A. Register

B. SDRAM

C. Cache Memory

D. RAM

Ans: C

Q53: कैश मेमोरी के लिए मुख्य रूप से निमन में से किसका उपयोग किया जाता है

A. DVD B. DRAM

C. SRAM D. None

Ans: C (SRAM)


Input and Output MCQ PDF:


Test3
.pdf
Download PDF • 709KB

712 views0 comments

Comments


bottom of page