top of page

Internet MCQ

Updated: Nov 30, 2023



Web Browser MCQ

Q1. Which is not a search engine?

A. Opera

B. Bing

C. Google

D. Yahoo

Ans: A

Q2. Which is the first web browser in the world?

A. Gopher

B. Wolrd wide web

C. Yahoo

D. Netscape Navigator

Ans: B

Q3. Which is not a web browser?

A. Chrome

B. Google

C. Opera

D. Internet Explorer

Ans: B

Q4. What is the short cut key is used to invoke the file menu in the Internet Explorer 11?

A. Alt+F4

B. Shift+F

C. Alt+F

D. Ctrl+F4

Ans: C

Q5. What is the Internet Explorer?

A. News Reader

B. Graphics Package

C. Web Browser

D. None

Ans: C

Q6. What is the shortcut key to open a new tab in google chrome?

A. Ctrl+T

B. Ctrl+K

C. Ctrl+N

D. Ctrl+S

Ans: A

Q7. Internet Explorer was launched in….

A. 1987

B. 1995

C. 2002

D. 1990

Ans: B

Q8. Which Application is used for taking information from Internet?

A. Operating

B. Web Browser

C. MS Word

D. System software

Ans: B

Q9. Which of the following is a browser?

A. Linux

B. Google

C. Safari

D. None of Above

Ans: C

Q10. To view information on website through which

A. Cable Modem

B. Web browser

C. DNS

D. Facebook

Ans: B

Q11. Which is graphical web browser developed by Apple?

A. Safari

B. Firefox

C. Chrome

D. Eadge

Ans: A

Q12. Which of following web browser is developed by MicroSoft?

A. Edge

B. Chrome

C. Firefox

D. Netscape Navigator

Ans: A

Q13. Which shortcut key used to full screen in Google chrome?

A. F11

B. F5

C. F10

D. F2

Ans: A

Q14. What is the first step to see any website after open the browser?

A. To type website address in browser address bar

B. To refresh the window

C. To click on the back button

D. To open the internet browser setting

Ans: A

Q15. What is the shortcut key for bookmark the current page in Goolge Chrome?

A. Ctrl+D

B. Ctrl+B

C. Ctrl+Shift+B

D. Ctrl+Shift+K

Ans: A

Q16. Firefox Web browser is developed by

A. Apple

B. IMB

C. Mozilla Corporation

D. Google

Ans: C

Q17. The feature that fills up forms etc automatically with pre set values is called…………..

A. Filter

B. Auto Fill

C. Fill UP

D. None

Ans: B

Q18. Blog is developed which word

A. Web Login

B. Basic Login

C. Weblog

D. None

Ans: C

Q19. What is Applet?

A. Program that can be embedded in another application

B. A tag in HTML

C. A security protocol

D. None

Ans: A

Q20. Client side scripting refers to the class of computer program on the web that are executed client side by

A. DNS

B. Website

C. Web Browser

D. None

Ans: C

Q21. What is the full form of HTTP?

A. Hyper Text Transfer Protocol

B. Hyphen Text Transfer Protocol

C. Hyper text Transformation Protocol

D. None

Ans: A

Q21. What is the full form of HTTP?

A. Hyper Text Transfer Protocol

B. Hyphen Text Transfer Protocol

C. Hyper text Transformation Protocol

D. None

Ans: A


E-Mail MCQ

Q22. What is developed by E-Mail?

A. Lary Page

B. Ray Tomilson

C. Tim Berner Lee

D. None of them

Ans: B

Q23. Which of following year E-mail is developed?

A. !991

B. 1971

C. 1995

D. 1969

Ans: B

Q24. Which type application of E-mail?

A. Server Application

B. Client Application

C. Client and Server Application

D. None of Above

Ans: C

Q25. How many parts in E-Mail?

A. 1

B. 2

C. 3

D. 4

Ans: B

Q26. A storage area in E-mail Account is called…..

A. CC

B. BCC

C. Mail Box

D. None of Above

Ans: C

Q27. Junk Mail is called

A. Spam

B. Inbox

C. Trash

D. None of Above

Ans: A

Q28. There is not a part of Email

A. @

B. User name

C. Domain name

D. Space

Ans: D

Q29. Which of the following part of E-mail?

A. User name

B. Domain Name

C. Both A and B

D. None of Above

Ans: C

Q30. A separate document from another program sent along with an e-mail message: What is it called? ई-मेल संदेश के साथ भेजे गए किसी अन्य प्रोग्राम से अलग दस्तावेज़: इसे क्या कहा जाता है?

A. E-mail Attachment

B. E-mail Inbox

C. E-mail Spam

D. Signature

Ans: A

Q31. What is a typed conversation that takes place on a computer called? कंप्यूटर पर होने वाली टाइप की गई बातचीत क्या कहलाती है?

A. Chat

B. Spam

C. Message

D. None

Ans: A

Q32. Which button do you press to reload the page? पृष्ठ को पुनः लोड करने के लिए आप कौन सा बटन दबाते हैं?

A. Chat

B. Refresh

C. Press

D. None of Above

Ans: B

Q33. The spam word related by

A. Message

B. Computer

C. Wi-fi

D. None of Above

Ans: B

Q34. The transmission of message and file from medium of computer network by… कंप्यूटर नेटवर्क के माध्यम से संदेश और फ़ाइल का प्रसारण

A. E-mail

B. Talk

C. Message

D. None of Above

Ans: A

Q35. When sending an e-mail, the subject of the message tells about the object.

A. Message

B. Spam

C. Inbox

D. Subject Line

Ans: D

Q36. What is full form E-mail?

A. Electronic Mail

B. Electronics Mail

C. Electro Mail

D. None of Above

Ans: A

Q37. A folder that contains copies of messages that you have initiated and are not ready to send is called?

A. Draft

B. Inbox

C. Sent

D. Spam

Ans: A

Q38. Like writing a letter

A. E-mail

B. Internet

C. Cyber Crime

D. None of the them

Ans: A

Q39. Which viruses spread through malicious emails?

A. Vienna

B. JS. Fortnight

C. Trivial, 88.D

D. None of Above

Ans: B

Q40. What is full form SMTP?

A. Simple Mail Transfer Protocol

B. Serial Mail Transmit Protocol

C. Sample mail Transfer Protocol

D. None of Above

Ans: A

Q41. BCC Stands for

A. Black Carbon Copy

B. Blind Carbon Copy

C. Blinded Carbon Car

D. None of Above

Ans: B

Q42. What is full form of POP?

A. Post Office Protocol

B. Post Office Provider

C. Post Office promoter

D. None of Above

Ans; A

Q43. Which port is used by SMTP ?

A. 21

B. 25

C. 23

D. 29

Ans: B

Q44. Which protocol is used for send a mail?

A. FTP

B. SSH

C. POP3

D. SMTP

Ans: D

Q45. Which is not email protocol?

A. POP

B. IMAP

C. SMTP

D. IP

Ans: D

Q46. What is the email out going protocol?

A. IMAP

B. POP3

C. SMTP

D. None of Above

Ans: C

Q47. Which E-mail protocol is incoming protocol?

A. Pop3

B. SMTP

C. Both A and B

D. None of Above

Ans: A

Q48. What is E-mail Signature?

A. An email signature is a block of text at the end of an email which includes professional contact details and company branding

B. Message

C. Attachment

D. None of Above

Ans: A

Q49. Raymond Samuel Tomilson is famous for…….

रेमंड सैमुअल टॉमिलसन …… के लिए प्रसिद्ध हैं।

A. Facebook

B. Twitter

C. Outlook

D. E-mail

Ans: D

Q50. In E-mail which fields cannot blank? ई-मेल में कौन से फ़ील्ड खाली नहीं रह सकते?

A. To

B. Attachment

C. BCC

D. CC

Ans: A

Q51. In E-mail infor@careerbodh.in, careerbodh.in which represents….


ई-मेल में infor@careerbodh.in, Careerbodh.in का प्रतिनिधित्व करता है

A. Server

B. Name of member

C. Search engine

D. Domain Name

Ans: D

Q52. Which part of the email address rajesh @careerbodh.in is called the domain name? rajesh@careerbodh.in ईमेल पते के किस भाग को डोमेन नाम कहा जाता है?

A. Rajesh

B. @

C. .in

D. None of Above

Ans: C

Q53. Which of the following correct format of E-mail Address? निम्नलिखित में से कौन सा ई-मेल पते का सही प्रारूप है?

A. Rajesh @Career@info.in

B. Careerbodh.in

Ans: C

Q54. Which are ubsolicited mails? अप्रयुक्त मेल कौन से हैं?

A. Spam

B. Virus

C. Trojan Horse

D. Worm

Ans: A


Q55. What is sending mail repeatedly to a fixed address called?

किसी निश्चित पते पर बार-बार मेल भेजना क्या कहलाता है?

A. E-Mail Spoopfing

B. E-mail Spanning

C. E-mail Bounce

D. None of Above

Ans:B

Q56. There is no part of e-mail address? ई-मेल पते का कोई भाग नहीं है?

A. .dot

B. Space

C. @

D. _

Ans: B

Q57. We send the same mail to many people at once Who knows their e-mail address?

हम एक ही मेल एक साथ कई लोगों को भेजते हैं उनका ई-मेल पता कौन जानता है?

A. $

B. @

C. :

D. ,

Ans: D

Q58. In mail address the @sign represent …

मेल पते में @चिह्न दर्शाता है

A. User Part

B. Domain Part

C. Symbol

D. None of Above

Ans: C

Q59. From, To, Date and Subject fileds in Mail called……. मेल में दर्ज दिनांक, समय, तारीख और विषय से संबंधित जानकारी मांगी गई है

A. Email info

B. Email greeting

C. Email Signature

D. Email header

And: D

Q60. Who was invented E-Mail? ई-मेल का आविष्कार किसने किया था?

A. VA Shiva Ayyadurai

B. Tim Berners Lee

C. James Gosling

D. None of Above

Ans: A

Q61. Spreading a mail to multiple unrelated receipts is usually done under……

एक मेल को कई असंबद्ध रसीदों तक फैलाना आम तौर पर …… के तहत किया जाता है।...

A. BCC

B. To

C. CC

D. None of these

Ans: A

Q62. Which of following provide free email services? निम्नलिखित में से कौन निःशुल्क ईमेल सेवाएँ प्रदान करता है?

A. Hotmail

B. Rediffmail

C. Yahoo

D. All of Above

Ans: D

Q63. What is full form of IMAP?

A. Internet Message Access Protocol

B. Intranet Message Access Protocol

C. International Message Access Protocol

D. None

Ans: A




Computer Networks MCQ:


Q1. The fasted network topology is

A. LAN

B. MAN

C. WAN

D. All of Above

Ans: A

Q2. LAN stands for

A. Local Area Network

B. Limited area Network

C. Level area network

D. Line area network

Ans: A

Q3. The full form of MAN is

A. Metro area Network

B. Metropolitan Area Network

C. Metrocity Area Network

D. Metropolitan average Network

Ans: B

Q4. WAN stands for

A. Wireless Area Network

B. Wide area Network

C. Wide area net

D. Wire Area Network

Ans: B

Q5. General purpose network is

A. Virtual Private Network

B. Local Area Network

C. Memory area network

D. None of Above

Ans: B

Q6. Which of the following IEEE standard for Gigabit Ethernet?

A. IEEE 802.3gb

B. IEEE 802.3u

C. IEEE 802.3g

D. IEEE 802.3z

Ans: D

Q7. The biggest network of world is

A. Intranet

B. Extranet

C. Internet

D. WAN

Ans: C

Q8. Which networks used in telephone lines?

A. PAN

B. LAN

C. WAN

D. None of Above

Ans: C

Q10. What is the full form of PAN?

A. Private Area Network

B. Personal Area Network

C. Pop Area Network

D. None of Above

Ans: B

Q11.Internet is which type networks

A. MAN

B. WAN

C. LAN

D. PAN

Ans: B

Q12. What is the full form of VPN?

A. Virtual Private Network

B. Virtual Public Network

C. Both And B

D. None of Above

Ans: A

Q13. Two devices communicate in infrastructure WLAN?

A. Through an Access Point

B. Through HUB

C. Through Repeater

D. Directly

Ans: A

Q.14. Most common textual chatting on internet is

A. IRC

B. SIP

C. Both A and B

D. None of Above

Ans: A

Q15. Which network cover large geographical distance?

A. LAN

B. SMTP

C. HTTP

D. WAN

Ans: D

Data Communication Medium MCQ:

Q1. The signal is transmitted in an optical fibre?

A. Due to total internal reflection

B. Due to external reflection

C. In straight line path

D. None of Above

Ans: A

Q2. Wi-Fi stands

A. Wireless Fidelity

B. Wireless Finder

C. Wireless File

D. None of Above

Ans: A

Q3. The fasted mediums for Network Communication is

A. Fibre Optic Cable

B. Coaxial cable

C. Twisted pair cable

D. Radio cable

Ans: A

Q4. What is full form of CSMA?

A. Carrier Sense Multiple Access

B. Career Sense Multiple Access

C. Carrier Signal Multiplexed Access

D. None of Above

Ans: A

Q5. In data communication data may be which form

A. Analog

B. Electronic

C. Both A and B

D. None of Above

Ans: A

Q6. Which protocol is responsible for reassembling received packets at recipient computer?

A. TCP

B. UDP

C. IP

D. None of Above

Ans: A

Q7. What is Baud?

A. Data transfer rate unit

B. Storage capacity unit

C. Wave Length unit

D. None of them

Ans: A

Q8. What is say that the range of frequencies contained in a composite signal?

A. Bandwidth

B. Signal Width

C. Single Width

D. Band frequency

Ans: A

Q9. Which has transformed social relationships, education and dissemination of information for the growth of the internet?

A. Security services

B. Information and Communication Technologies

C. Storage device

D. None of Above

Ans: B

Q10. Which technologies is the oldest?

A. NSF net

B. Facebook

C. Internet

D. ARPANET

Ans: D

Q11.The set of rule for data communication is called….

A. Protocols

B. Standards

C. Domain Name

D. None

Ans: A

Q12. Which is not switching techniques?

A. Message Switching

B. Packet Switching

C. Data Switching

D. None of Above

Ans: B

Q13. Internet work on

A. On Packet Switching

B. On Circuits Switching

C. On Electronic Switching

D. None of Above

Ans: A

Q14. To add two networks is called

A. Link

B. Server

C. Bridge

D. Gateway

Ans: D

Q15. Which cannot be shared on network?

A. Processor

B. Data

C. Printer

D. None of Above

Ans: A

Q16. What is size of the destination address in a data frame of Ethernet?

A. 6 bytes

B. 8 bytes

C. 16 bytes

D. 12 bytes

Ans: A

Q17. Which cannot be shared on network?

A. Processor

B. Printer

C. Disk

D. None

Ans: A

Q18. The main function of firewall is

A. Monitoring purpose

B. Moving data

C. Data copy

D. Deleting Data

Ans: A

Q19. At TCP/IP which type firewall monitors the connection setup and teardown process to keep a check on connections? Statless

Stateful

Application Gateway

None of Above

Ans: B

Q20. Which type gateway is an intermediate solution between the packet filter and the application gateway?

A. Circuit Level

B. Statefull firewall

C. Stateless firewall

D. All of Above

Ans: A

Q21. Which is essential for WAN hardware?

A. Router

B. Hub

C. Switch

D. None

Ans: A

Q22. Which device is used in Physical layer?

A. Router

B. Hub

C. Bridge

D. Repeater

Ans: D

Q23. Which device is used in network layer?

A. Router

B. Hub

C. Bridge

D. Repeater

Ans: A

Q24. Which type router device

A. Networking

B. Input

C. Social

D. All

Ans: A

Q25. Which is the immediate successor of Hubs?

A. Switches

B. Routers

C. Modem

D. Bus

Ans: A

Q26. PPP layer is responsible for link installation?

A. IP

B. ISP

C. LCP

D. None

Ans: C

Q27. OSI stands for

A. Open Systems Interface

B. Open Systems Interconnection

C. Operating System Interface

D. None

Ans: B

Q28. Which layer is used to translating, encrypting and compressing data?

A. Application Layer

B. Presentation

C. Physical

D. Data Link Layer

Ans: B

Q29. Which layer is routing performs

A. Network Layer

B. Application Layer

C. Data link Layer

D. Physical Layer

Ans: A

Q30. Which layer provides end to end errors detection and correction?

A. Transport Layer

B. Application Layer

C. Presentation Layer

D. Physical Layer

Ans: A

Q31. How many layer in OSI Model?

A. 1

B. 4

C. 3

D. 7

Ans: D

Q32. Token management layer is ………………..in OSI .

A. Session layer

B. Network layer

C. Application layer

D. Data link layer

Ans: A

Q33. Data link layer is relative

A. Mac Address

B. IP

C. Memory Address

D. None of Above

Ans: A

Q34. Which type layer is packet layer?

A. Transport Layer

B. Network Layer

C. Presentation layer

D. Application Layey

Ans: B

Q35. Which year IEEE 802.11 standard developed?

A. 1997

B. 1991

C. 2004

D. 1995

Ans: A

Q36. SSL stands for

A. Standard Socket Layer

B. Secure Service Layer

C. Secure Socket Layer

D. None of Above

Ans: C

Q37. Which type communication in TCP connection?

A. Full Duplex

B. Half Duplex

C. Semi duplex

D. None

Ans: A

Q38. Which unit is used for measured motion of Data Transmission?

A. Mega Hartuz

B. Bit per Second

C. Naino Second

D. None

Ans: B

Q39. Which Server stores the files for all users in a network?

A. File

B. Database

C. Domain

D. None

Ans: A

Q40. FDDI stands for

A. Fiber Direct Data Inspection

B. Fiber Distributed Data Interface

C. Both A and B

D. None

Ans: B

Q41. UDP stands for

A. Connectionless Protocol

B. Connection oriented protocol

C. User defined protocol

D. None

Ans: A

Q42. UDP stands for

A. User Datagram Protocol

B. User Datagram Processor

C. User Datagram Process

D. None

Ans: A

Q43. In a computer devices the nodes are those device which

A. Route the data

B. Generate the data

C. Consume the data

D. None

Ans: C

Data Transmission Service

Q44. The maximum motion of Data transmission in dial up connection is………..

A. 56 kbps

B. 512kbps

C. 32kbps

D. 8kbps

Ans: A

Q45. Which provides very slow internet connection service?

A. Cable Modem

B. Dial UP

C. Leased Line

D. DSL

Ans: B

Q46. ISDN stands for Integrated Services Digital network

Q47. Which of following telecommunication technology

A. Voice, video and data all are transmitted simultaneously

B. Only sound is transmitted

C. Only data is transmitted

D. Only video transmitted

Ans: A

Q48. Ethernet is known as

A. 803.2

B. 802.3

C. 802.5

D. 605.2

Ans: B

Q49. A proxy server is

A. Gateway of any network

B. Gateway of Application

C. Both A and B

D. None

Ans: B

Q50. To convert digital signal in analog signal by

A. Packet

B. Modem

C. Keyboard

D. None

Ans: B

Q51. Which is not used in LAN?

A. Computer

B. Modem

C. Cable

D. None

Ans: B

Q52. The hardware devices connect a personal computer to a dial up internet connection?

A. Bridge

B. Repeater

C. Hub

D. Modem

Ans: D

Q53. Modem is used when communicating data lies in ……………….

A. LAN

B. WAN

C. MAN

D. None

Ans: B

Q54. Communication device is

A. Modem

B. OCR

C. Printer

D. Mouse

Ans: A

Q55. Which devices is used to send and receive computer information over a telephone line

A. Modems

B. Mouse

C. Printer

D. Scanners

Ans: A

Q56. The Full form of MODEM

A. Modulator Demodulator

B. Modulation Demodulation

C. Both A and B

D. Model Demodulation

Ans: A

Q57. DAC is Digital to Analog convertor

Q58. WIMAX is Worldwide Interoperability for Microwave Access

Q59. Wi-Fi is is Wireless Fidelity

Q60. WLL is Wireless in local loop

Q61. IP address is divided by

A. ,

B. .

C. :

D. “

Ans: B

Q62. IP Address is make up

A. 2 digit

B. 4 digit

C. 6 digit

D. 1 digit

Ans: B

Q63. Netware is Network Operating System

Q64. Joining the hub to computer is called ………………………..in networking

A. Hand Shaking

B. Networking

C. Network

D. Device connecting

Ans: A

Q65. Internet started as

A. Network for defence force of America

B. Lary Page

C. TCP/IP Experiment

D. Group of research

Ans: A

Q66. The first Network is

A. NSFNET

B. INET

C. ARPANET

D. None of Above

Ans: C

Q67. The largest internet users are

A. India

B. China

C. USA

D. UK

Ans: B

Q68. Which year developed Internet?

A. 1995

B. 1969

C. 1972

D. 1991

Ans: B

Q69. Set of rules and guideline used for Internet is technically called is

A. Netiquette

B. Spyware

C. Shockware

D. None of above

Ans: A

Q70. The process of publishing original content on the internet is called

A. Web publishing

B. Digital publishing

C. Internet Publishing

D. None of Above

Ans: A

Q71. Which is not social media platform?

A. Pinterest

B. Facebook

C. Twitter

D. Amazon

Ans: D

Q72. A program that serves requested HTML files and page is…………….

A. Web page

B. Web hosting

C. Server

D. Client

Ans: A

Q73. Which is used to produce interactive data driven web applications over the internet?

A. ASP

B. HTTP HTML

C. CSS

Ans: A

Q74. The systematic process of solving an issue is known as

A. Troupleshooting

B. Feedback

C. Update

D. None of Above

Ans: A

Q75. IRCTC is

A. E-wallet

B. Railway Services Provided

C. ISP

D. None

Ans: B

Q76. Which is instant Messaging Application

A. Yahoo

B. Google

C. Hangouts

D. Facebook

Ans: C

Q77. The full form of URN is Uniform Resource Name.

Q78. The full form of CSS is Cascading Style Sheets

Q79. The full form W3C is World Wide Web Consortium

Q80. Port Address in TCP/IP is

A. 32

B. 48

C. 56

D. 16

Ans: 16

Q81. How many bits does an IP address contain

A. 32 bits

B. 16 bits

C. 64 bits

D. 128 bits

Ans: A

Q82. Which port used by SMTP

A. 25

B. 16

C. 21

D. 32

Ans: A

Q83. ECS stands for Electronic Clearing System





87 views0 comments

Recent Posts

See All

SQL MCQ Questions and Answers pdf

Q1. SQL stands for A.      Structured Query List B.      Structure Query Language C.      Sample Query Language D.      Both A& B Ans: B Q2. The Subset of SQL commands used to operate Oracle database

DBMS MCQ Questions for Competitive Exams

Q1. What is the full form of DBMS? DBMS का फुल फॉर्म क्या है? A.    Data of Binary Management System B.    Database Management System C.   Database Management Services D.   Data Backup Management Syst

bottom of page