top of page

LibreOffice Calc MCQ Questions and Answers for CCC & O Level NIELIT Exams

Updated: Feb 24


Join Affiliation and Earn Money from your Website and Blog:


Q1. In LibreOffice Calc, the shortcut key of going at the last of left of the cell is? लिबरऑफिस कैल्क में, सेल के बाईं ओर के आखिरी में जाने की शॉर्टकट कुंजी है?

A. Alt + Tab

B. Tab

C. Alt

D. Shift + Tab

Ans: D

Q2. What is the last column in LibreOffice Calc? लिबरऑफिस कैल्क में अंतिम कॉलम क्या है?

A. AMJ

B. XFD

C. AMG

D. EMJ

Ans: A

Q3. What is the combination of row and column in LibreOffice Calc? लिबरऑफिस कैल्क में पंक्ति और स्तंभ का संयोजन क्या है?

A. Cell

B. Table

C. Position

D. Data

Ans: A

Q4. In LibreOffice Calc, Which symbol appears when a formula error occurs? लिबरऑफिस कैल्क में, फॉर्मूला त्रुटि होने पर कौन सा प्रतीक दिखाई देता है?

A. $

B. *

C. \

D. #

Ans: D

Q5. What will be the result of =product (7,-2)?

A. 14

B. -14

C. 5

D. None of the above

Ans: B

Q6. In LibreOffice Calc, cos,sin, fact,exp are category of?

A. Data

B. Math/Tring

C. Mathematical

D. String

Ans: C

Q7. What is the shortcut key of print preview in LibreOffice Calc? लिब्रे ऑफिस कैल्क में प्रिंट पूर्वावलोकन की शॉर्टकट कुंजी क्या है?

A. Ctrl + Shift + P

B. Ctrl + Shift + O

C. Ctrl + P

D. None of the above

Ans: B

Q8. What is the shortcut key of inserting function in LibreOffice Calc? लिबरऑफिस कैल्क में फ़ंक्शन डालने की शॉर्टकट कुंजी क्या है?

A. Ctrl + F2

B. Ctrl + F4

C. Ctrl + F3

D. None of the above

Ans: A

Q9. What is the default file extension in LibreOffice Calc?

A. .odt

B. .ods

C. .odp

D. .xlsx

Ans: B

Q10. What is the shortcut key of edit mode of a cell in LibreOffice Calc? लिबरऑफिस कैल्क में सेल के एडिट मोड की शॉर्टकट कुंजी क्या है?

A. F2

B. Ctrl + Shift + M

C. Ctrl + M

D. F3

Ans: A

Q11. What is the shortcut key of inserting time in LibreOffice Calc?

A. Ctrl + ;

B. Ctrl + Shift + ;

C. Ctrl + T

D. None of the above

Ans: B

Q12. What is the shortcut key of formatting of the cell in LibreOffice Calc? लिबरऑफिस कैल्क में सेल की फॉर्मेटिंग की शॉर्टकट कुंजी क्या है?

A. Ctrl + 1

B. Ctrl + F2

C. Ctrl + 2

D. Ctrl + M

Ans: A

Q13. In which menu, merge cells command is found?

A. Format

B. Style

C. Sheet

D. Edit

Ans: A

Q14. What is the shortcut key of deleting of the cell in LibreOffice Calc? लिबरऑफिस कैल्क में सेल को डिलीट करने की शॉर्टकट कुंजी क्या है?

A. Ctrl + +

B. Ctrl + -

C. Ctrl + D

D. Delete

Ans: B

Q15. In LibreOffice Calc, if the value is larger than the cell space, what result comes? लिबरऑफिस कैल्क में, यदि मान सेल स्पेस से बड़ा है, तो क्या परिणाम आता है?

A. ###

B. Cell enlarges and result comes correctly

C. ####

D. #Name?

Ans: A

Q16. What is maximum zoom in LibreOffice Calc?

A. 300%

B. 200%

C. 400%

D. 500%

Ans: C

Q17. What is the minimum zoom in LibreOffice Calc?

A. 10

B. 15

C. 8

D. 20

Ans: D


Q18. How many total columns are there in LibreOffice Calc? लिबरऑफिस कैल्क में कुल कितने कॉलम हैं?

A. 1024

B. 1048576

C. 16384

D. None of Above

Ans: A

Q19. How many total rows are there in LibreOffice Calc?

A. 1024

B. 1048576

C. 16384

D. None of Above

Ans: B

Q20. How many maximum characters in one cell in LibreOffice Calc? लिबरऑफिस कैल्क में एक सेल में अधिकतम कितने अक्षर होते हैं?

A. 32767

B. 1048576

C. 16384

D. 1024

Ans: A

Q21. What is the shortcut key to reach of last cell of a spreadsheet in LibreOffice Calc? लिबरऑफिस कैल्क में स्प्रेडशीट के अंतिम सेल तक पहुंचने की शॉर्टकट कुंजी क्या है?

A. Ctrl + Home

B. Ctrl + End

C. Ctrl + Shift + Home

D. None of above

Ans: B

Q22. What is the shortcut key for adding cell in LibreOffice Calc? लिब्रे ऑफिस कैल्क में सेल जोड़ने की शॉर्टकट कुंजी क्या है?

A. Ctrl + +

B. Ctrl + -

C. Ctrl + D

D. Delete

Ans: A

Q23. How many total charts in LibreOffice Calc?

A. 8

B. 5

C. 10

D. None of Above

Ans: C

Q24. What is the value of =round (175,-2)?

A. 100

B. 173

C. 200

D. None of Above

Ans: C

Q25. What is the value of =round (1175,-2)?

A. 1100

B. 1173

C. 1200

D. None of Above

Ans: C

Q26. which shortcut key is used for current date?

A. Ctrl +:

B. Ctrl + ;

C. Ctrl + shift :

D. None of above

Ans: B

Q27. What is the mail merge option in LibreOffice Calc? लिबरऑफिस कैल्क में मेल मर्ज विकल्प क्या है?

A. To mail a created file to someone

B. Used for mailing many people

C. Used to merge two mails together

D. None of Above

Ans: B

Q28. What is the shortcut key to reach first column in LibreOffice Calc? लिबरऑफिस कैल्क में पहले कॉलम तक पहुंचने के लिए शॉर्टकट कुंजी क्या है?

A. Home

B. Ctrl + Home

C. Alt + Home

D. None of above

Ans: B

Q29. What is the shortcut command to open a new file in LibreOffice Calc? लिबरऑफिस कैल्क में एक नई फ़ाइल खोलने के लिए शॉर्टकट कमांड क्या है?

A. Ctrl + N

B. Ctrl + M

C. Ctrl + Shift + N

D. None of Above

Ans: A

Q30. What is the shortcut key to increase the cell width in LibreOffice Calc? लिबरऑफिस कैल्क में सेल की चौड़ाई बढ़ाने की शॉर्टकट कुंजी क्या है?

A. Alt + Left Arrow

B. Alt + Right Arrow

C. Ctrl + Right Arrow

D. None of Above

Ans: B

Q31. LibreOffice Calc में function inserts करने की shortcut key है?

A. Shift + F3

B. Ctrl + F2

C. Ctrl + F3

D. Alt + F3

Ans : B

Q32. LibreOffice Calc में print preview की shortcut key क्या है?

A. Ctrl + Shift + P

B. Ctrl + Shift + O

C. Ctrl + P

D. None

Ans : B

Q33. LibreOffice Calc में टाइम इंसर्ट करने के लिए किस shortcut key का प्रयोग करते हैं?

A. Ctrl + ;

B. Ctrl + Shift + ;

C. Ctrl + T

D. None

Ans : B

Q34. LibreOffice Calc में Cell फॉर्मेटिंग के लिए किस shortcut key का प्रयोग करते हैं?

A. Ctrl + 1

B. Ctrl + F2

C. Ctrl + 2

D. Ctrl + M

Ans : A

Q35. पूरे रो को सेलेक्ट करने के लिए किस shortcut key का प्रयोग करते हैं?

A. Ctrl + Space

B. Shift + Space

C. Ctrl + Shift + Page down

D. None

Ans : B


Q36. LibreOffice Calc फाइल by default किस नाम से से save होता है?

A. Untitled1

B. Calc1

C. Spreadsheet1

D. None

Ans : A

Q37. LibreOffice में comment के लिए किस key का प्रयोग करते हैं?

A. Ctrl + Shift + C

B. Ctrl + C

C. Ctrl + Shift + T

D. Ctrl + Alt + C

Ans : D

Q38. LibreOffice Calc में किसी नंबर को करेंसी फॉर्मेट में बदलने के लिए किस कुंजी का प्रयोग करते हैं?

A. Ctrl + Shift + 1

B. Ctrl + Shift + 5

C. Ctrl + Shift + 4

D. Ctrl + Shift + 3

Ans : C

Q39. LibreOffice Calc में डायरेक्ट फॉर्मेट क्लियर करने की शॉर्टकट की है?

A. Ctrl + v

B. Ctrl + M

C. Ctrl + Shift + F

D. Ctrl + 1

Ans : B

Q40. Name box कहां होता है?

A. मेनू बार के नीचे बाए तरफ

B. मेनू बार के ऊपर बाएं तरफ

C. स्टेटस बार पर

D. मेनू बार के नीचे दाएं तरफ

Ans : A

Q41. अगली सीट में जाने के लिए किस key का प्रयोग करते हैं?

A. Tab

B. Ctrl + Tab

C. Ctrl + Shift + Tab

D. Shift + Tab

Ans : B

Q42. LibreOffice Calc में किसी value को हाईलाइट करने के लिए किस shortcut key का प्रयोग करते हैं?

A. Ctrl + F6

B. Ctrl

C. Ctrl + F8

D. Ctrl + F1

Ans : C

Q43. LibreOffice Calc में किसी cell का address कहां दिखाई देता है?

A. Formula Bar

B. Address Book

C. Name box

D. None

Ans : C

Q44. Calc में लास्ट cell का address क्या होता है?

A. $D$10

B. AMJ1048575

C. XFD1048576

D. $AMD$1048576

Ans : B

Q45. LibreOffice Calc में Monday से लेकर Sunday तक लिखने के लिए क्या करते हैं?

A. Monday लिखकर राइट डाउन corner पकड़कर नीचे की तरफ खींचते हैं

B. Monday लिखकर enter press करते हैं

C. =week() function का use करते हैं

D. उपरोक्त सभी

Ans : A

Q46. Libreoffice Calc सेल के लेफ्ट जाने के लिए कौन सी key का use करते हैं?

A. Alt +Tab

B. Tab

C. Alt

D. Shift + Tab

Ans : D

Q47. सभी वर्कशीट के formula को क्या कहते हैं?

A. Manipulate Values

B. Manipulate Labels

C. Return of formula Result

D. Use The Additional Operator

Ans : C

Q48. LibreOffice Calc में =10*20/4*8 का क्या मान आएगा?

A. 400

B. 6.25

C. 7

D. 500

Ans : A

Q49. What is the output of =trunc(3.45)

A. 3

B. 3.45

C. .45

D. None of Above

Ans: 3

Q50. What is the output of =abs(-5)

A. 5

B. -5

C. Both A &B

D. None

Ans: A

Q51. What is the shortkey for inserting Rows in Libreoffice Calc?


A. Ctrl + Shift + "+"

B. Ctrl + "+"

C. Shift+ "+"

D. None of Above


Ans: B



LibreOffice Calc MCQ Video:



13,705 views1 comment

Recent Posts

See All

NIELIT CCC Exam July 2024 Practice Test Paper

Q. What is the width of column in LibreOffice Calc? (A) .18 (B) .89 (C) 1.2 (D) .72 Ans: B Q. KYC Full form is? (A) Know your Customer (B) Know your Character (C) Both A and B (D) None of above Ans: A

NIELIT CCC Exam April 2024 Practice Test

Q. What are computer tools allows us to save data, information and programs into a computer? (A) Output device (B) Storage device (C) Input device (D) Telecommunication device Ans: B Q. By default Lin

NIELIT CCC March 2024 Exam Practice Set

NIELIT CCC March Exam 2024 Practice Set Q1. Which protocol is used to upload and download file? (A) TCP (B) HTTP (C) FTP (D) SMTP Ans: C Q2. How many is Number of digits in a Visa Card number? (A) 15

1 Comment


Rajesh Singh
Rajesh Singh
Feb 25, 2022

Hello Guys you have any problem comment me.

Like
bottom of page