top of page

MS Power Point MCQ

Updated: Nov 18, 2023



Q1. What is MS Power Point?

A. Spreadsheet Program

B. Database Program

C. Presentation Program

D. None of Above

Ans: C

Q2. Which software used for business presentation? बिजनेस प्रेजेंटेशन के लिए किस सॉफ्टवेयर का उपयोग किया जाता है?

A. MS Word

B. MS Excel

C. MS Access

D. MS Power Point

Ans: D

Q3. Which of the following is presentation graphics software? निम्नलिखित में से कौन प्रेजेंटेशन ग्राफ़िक्स सॉफ़्टवेयर है?

A. MS Excel

B. MS Word

C. MS Power point

D. None

Ans: C

Q4. The dotted areas in an empty slide are called ……….

A. Template

B. Placards

C. Placeholders

D. Themes

Ans: C

Q5. The maximum slide in Hangout

A. 2

B. 3

C. 4

D. 9

Ans: 9

Q6. You can set to include ………………………in every slide.

A. Date and Time

B. Footer

C. Slide Number

D. All of Above

Ans: D

Q7. Which view in MS Power Point?

A. Document view

B. Slide sorter view

C. Play slide view

D. None

Ans: B

Q8. The shortcut commands to add new slide in MS Office Power Point? MS Office PowerPoint में नई स्लाइड जोड़ने का शॉर्टकट कमांड क्या है?

A. Ctrl+N

B. Ctrl+Z

C. Ctrl+M

D. None

Ans: C

Q9. Which command is used to start a slide show?

A. Edit

B. Tools

C. Slide Show

D. File

Ans: C

Q10. When the slide show is presented, who do you select for a special slide show as the next slide? जब स्लाइड शो प्रस्तुत किया जाता है, तो आप अगली स्लाइड के रूप में विशेष स्लाइड शो के लिए किसे चुनते हैं?

A. Ctrl+J

B. Ctrl+N

C. Ctrl+S

D. Ctrl+G

Ans: C


Q11. For which purpose shortcut key “N” is used during the slide show in MS Power Point? एमएस पावर प्वाइंट में स्लाइड शो के दौरान शॉर्टकट कुंजी "एन" का उपयोग किस उद्देश्य के लिए किया जाता है?

A. Moves to previous slide or programmed

B. Moves to next slide or next animation

C. Selects the previous letter

D. Selects the next letter

Ans. B

Q12. A Black Slide iundicates: एक काली स्लाइड इंगित करती है:

A. User-action required

B. End of presentation

C. Error in slide

D. Slide to be loaded

Ans. B

Q13. What does the Slide Indicator displays? स्लाइड संकेतक क्या प्रदर्शित करता है?

A. Both Title of upcoming slide and Number of upcoming Slide

B. Number of upcoming slide

C. Title of upcoming slide

D. None of these

Ans. A

Q14. In MS-power point, which menu item contains the slide sorter option. एमएस-पावर पॉइंट में, किस मेनू आइटम में स्लाइड सॉर्टर विकल्प होता है।

A. Format

B. View

C. Animation

D. Tools

Ans. B

Q15. The extension of a Power Point template is: पावर प्वाइंट टेम्पलेट का विस्तार है:

A. Potx

B. Temp

C. Pot

D. Pptx

Ans. A

Q16. What is the shortcut command of duplicate slide? डुप्लिकेट स्लाइड का शॉर्टकट कमांड क्या है?

A. Ctrl+D

B. Shift+D

C. Ctrl+N

D. Ctrl+S

Ans. A

Q17. The default orientation of slide in presentation of MS-Power Point? एमएस-पावर प्वाइंट की प्रस्तुति में स्लाइड का डिफ़ॉल्ट ओरिएंटेशन?

A. Portrait

B. Vertical

C. Diagonal

D. Landscape

Ans. D

Q18. What is the shortcut key to go to the next hyper link in a slide show? किसी स्लाइड शो में अगले हाइपर लिंक पर जाने के लिए शॉर्टकट कुंजी क्या है?

A. Shift+Tab

B. Ctrl+N

C. Ctrl+W

D. Tab

Ans. D

Q19. To choose the screen resolution for slide show, command is available under…………… section of menu bar in MS-Power Point. स्लाइड शो के लिए स्क्रीन रिज़ॉल्यूशन चुनने के लिए, कमांड एमएस-पावर प्वाइंट में मेनू बार के ………… अनुभाग के अंतर्गत उपलब्ध है।

A. Animation

B. Insert

C. Design

D. Slide show

Ans. D

Q20. What is default orientation in presentation in MS power point.

A. Portrait

B. Landscape

C. Diagonal

D. Vertical

Ans: B

Q21. Which is the way of change the slide in slide show?

A. Slide Transition

B. Slide Master

C. Smart Art

D. Notes Masters

Ans: A

Q22. Cascade command is available under which section of menu bar in MS powerpoint …. कैस्केड कमांड एमएस पावरपॉइंट में मेनू बार के किस अनुभाग के अंतर्गत उपलब्ध है?

A. Animation

B. Review

C. Design

D. View

Ans: View


Q23. Which is no valid Menu bar in MS Power Point 2016? एमएस पावर प्वाइंट 2016 में कौन सा वैध मेनू बार नहीं है?

A. SlideShow

B. Home

C. Insert

D. Tools

Ans: D

Q24. What does the motion path show in PowerPoint? PowerPoint में गति पथ क्या दिखाता है?

A. How does something move on a slide? स्लाइड पर कोई चीज़ कैसे चलती है?

B. How slides are selected स्लाइड्स का चयन कैसे किया जाता है

C. how will the slide move स्लाइड कैसे चलेगी

D. None

Ans: A

Q25. Which of the following provides different options in different master views? निम्नलिखित में से कौन सा अलग-अलग मास्टर व्यू में अलग-अलग विकल्प प्रदान करता है?

A. Common task’s toolbar

B. Drawing toolbar

C. Formatting toolbar

D. Standard toolbar

Ans: A

Q26. In MS Power Point for the logo of an organization to appear automatically in the same position in all the slides, you must insert it in . …. एमएस पावर प्वाइंट में किसी संगठन का लोगो सभी स्लाइडों में एक ही स्थिति में स्वचालित रूप से दिखाई देने के लिए, आपको इसे इसमें सम्मिलित करना होगा।

A. Slide Master

B. Notes Master

C. Chart Master

D. Handout Master

Ans: A

Q27. In PowerPoint, a slide on the left then shows…………. PowerPoint में, बाईं ओर एक स्लाइड दिखाई देती है

A. Slides, Outbox

B. Text, Outline

C. Slide, Outline

D. Paragraph, Text

Ans: C

Q28.Which is not view in MS Power Point. एमएस पावर प्वाइंट में कौन सा दृश्य नहीं है।

A. Slide Show

B. Slide Sorter

C. Normal

D. Outlint

Ans: D

Q29. What are the objects on slides that hold text called? स्लाइड पर टेक्स्ट रखने वाली वस्तुएं क्या कहलाती हैं?

A. Place Holder

B. Text Holder

C. Image Holder

D. None of Above

Ans: A

Q30. What is shortcut command is used in MS Power Point for Spellcheck? एमएस पावर प्वाइंट में स्पेलचेक के लिए शॉर्टकट कमांड का क्या उपयोग किया जाता है?

A. F12

B. F7

C. F5

D. F1

Ans: B

Power Point MCQ PDF Download


Power Point MCQ
.pdf
Download PDF • 853KB


151 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page