top of page

NIELIT CCC March 2024 Exam Practice Set

Updated: Mar 5



NIELIT CCC March Exam 2024 Practice Set

Q1. Which protocol is used to upload and download file?

(A) TCP

(B) HTTP

(C) FTP

(D) SMTP

Ans: C

Q2. How many is Number of digits in a Visa Card number?

(A) 15

(B) 16

(C) 18

(D) 19

Ans: B

Q3. What is ESC in banking?

(A) Electronic clearing service

(B) Easy clearing service

(C) Easy cast service

(D) Electronic cast service

Ans: A

Q4. What is the entire URL has maximum of characters?

(A) 255

(B) 31

(C) 65

(D) 127

Ans: A

Q5. What is the maximum font size in Libre Office Writer?

(A) 11

(B) 90

(C) 96

(D) 72

Ans: C

Q6. What is the shortcut key of superscript in LibreOffice Writer?

(A) Ctrl+Shift+P

(B) Ctrl+Shift+B

(C) Ctrl+Shift+S

(D) None of Above

Ans: A

Q7. In which menu cut, copy and paste option are found?

(A) Edit

(B) View

(C) Insert

(D) File

Ans: A

Q8. Find the shortcut key of increasing font size in LibreOffice?

(A) Ctrl+]

(B) Ctrl+}

(C) Ctrl+[

(D) Both A and B

Ans: D

Q9. Find the minimum zoom percentage in LibreOffice Writer?

(A) 20

(B) 10

(C) 5

(D) 15

Ans: A

Q10. How many friends you can add in your facebook account?

(A) 1000

(B) 2000

(C) 4500

(D) 5000

Ans: D

Q11. Find the shortcut key of AutoSpellcheck in LibreOffice Writer?

(A) Ctrl+F7

(B) Shift+F7

(C) F7

(D) Ctrl+Shift+F7

Ans: B

Q12. How many total columns are there in LibreOffice Calc?

(A) 1024

(B) 1048576

(C) 16384

(D) None of Above

(A) 18

(B) -18

(C) 3

(D) None of Above

Ans: B

Q14. What does Error 404 shows?

(A) Page not found

(B) Server not found

(C) Connection Error

(D) Both A and B

(A) 10

(B) 32

(C) 8

(D) 64

Ans: D

Q16. What maximum size file can be attached in Outlook?

(A) 16

(B) 32

(C) 25

(D) 64

Ans: C



Q17. What is the full form of BIOS?

(A) Basically input outside system

(B) Basic input output system

(C) Based in out system

(D) None of Above

Ans: B

Q18. What is the full form of ASCII?

(A) Advanced Standard code for information interchange

(B) Advanced state code for information

(C) American standard code for information interchange

(D) None of Above

Ans: C

Q19. In mailbox which protocol is used to bring mail in it?

(A) POP2

(B) POP3

(C) IMP5

(D) None

Ans: B

Q20. VLSI chip was used in which generation?

(A) First generation

(B) Second generation

(C) Third generation

(D) Fourth generation

Ans: D

Q21. What is the file name of Linux Operating system?

(A) Vmlinux

(B) Vmlinuz

(C) Linuz

(D) None of Above

Ans: B

Q22. What is a check Card?

(A) Debit card

(B) Credit Card

(C) Both

(D) None of Above

Ans: A

Q23. Who is the founder of Apple?

(A) Steve Jobs

(B) Ronald Wayne

(C) Steve Wozniak

(D) All of Above

Ans: D

Q24. Which was the first message sent by?

(A) Telegram

(B) Whatapp

(C) Arpanet

(D) Instagram

Ans: C

Q25. What is the Linux?

(A) Multi tasking, multi purpose

(B) Single tasking, multi purpose

(C) Single tasking, single purpose

(D) Multi tasking, single purpose

Ans: A

Q26. Why is Linkedin used?

(A) Social media

(B) Study

(C) IM

(D) Job and business

Ans: D

Q.27 QR code was first used in 1994.

(A) True

(B) False

Q.28 Flickr is browser.

(A) True

(B) False

Q.29.Net is related to Networking organization.

(A) True

(B) False

Q.30 .ots is the extension of LibreOffice Spreadsheet template.

(A) True

(B) False

Q.31 Bing is a search engine.

(A) True

(B) False

Q.32 GOI developed by UPI.

(A) True

(B) False

Q.33 The value of =sum(2,product(7,5)will be 35.

(A) True

(B) False

Q.34 Disk operating system is the full form of DOS.

(A) True

(B) False

Q.35 Secondary memory is also known as Auxiliary memory.

(A) True

(B) False

Q.36 Router works on Network OSI layer.

(A) True

(B) False

Q.37 Ctrl+T is used in Chrome for new tab.

(A) True

(B) False

Q.38 Google Chrome was popular as the first browser

(A) True

(B) False

Q.39 ATM stands for Automated Telephony machine.

(A) True

(B) False

Q.40 DVD stores more data than a CD.

(A) True

(B) False

Q.41 DVD is a kind of software.

(A) True

(B) False

Q.42 Light Pen is used to draw directly on the monitor.

(A) True

(B) False

Q.43 Quickr is an example of C2C.

(A) True

(B) False

Q.44 HTTP is an Internet Protocol.

(A) True

(B) False

Q.45 Email address 2 parts are separated from each other using @symbol.

(A) True

(B) False

Q.46 A bit is bigger than byte

(A) True

(B) False

Q.47 Micro computers are used at home and offices.

(A) True

(B) False

Q.48 OCR and OMR are scanners.

(A) True

(B) False

Q.49 www stands for World Wide Web.

(A) True

(B) False

Q.50 OLX is an E-commerce site.

(A) True

(B) False



349 views0 comments

Recent Posts

See All

NIELIT CCC Exam July 2024 Practice Test Paper

Q. What is the width of column in LibreOffice Calc? (A) .18 (B) .89 (C) 1.2 (D) .72 Ans: B Q. KYC Full form is? (A) Know your Customer (B) Know your Character (C) Both A and B (D) None of above Ans: A

NIELIT CCC Exam April 2024 Practice Test

Q. What are computer tools allows us to save data, information and programs into a computer? (A) Output device (B) Storage device (C) Input device (D) Telecommunication device Ans: B Q. By default Lin

NIELIT CCC March 2024 Exam Practice Set

NIELIT CCC March Exam 2024 Practice Set Q1. Which protocol is used to upload and download file? (A) TCP (B) HTTP (C) FTP (D) SMTP Ans: C Q2. How many is Number of digits in a Visa Card number? (A) 15

Comments


bottom of page