top of page

Operating System MCQ

Updated: Oct 29, 2023


Q1. कंप्यूटर सिस्टम पर अलग-अलग काम करने के लिए अभीस्ट प्रोग्राम और डेटा के सेट को किस नाम से जाना जाता है… By what name is the set of programs and data required to perform different tasks on a computer system known? A. Hardware B. Software C. Processor D. None Ans: B Q2. The quick repair job provided as an immediate solution to a bug is called… किसी बग के तत्काल समाधान के रूप में प्रदान किया जाने वाला त्वरित मरम्मत कार्य कहलाता है A. Fix B. Bug-fix C. Patch D. Update Ans: C(Patch प्रोग्राम का छोटा भाग होता है इसके द्वारा प्रोग्राम में बग को तत्काल समाधान करने के लिए उपयोग किया जाता है) Q3. कौन सी भारत की सबसे बड़ी सॉफ्टवेयर कंपनी है…. Which is India's largest software company A. Infosys B. TCS C. Wipro D. HCL TECH Ans: B (Tata Consultancy Services) Q4. The legal right to use software based on specific restrictions is granted via a.. विशिष्ट प्रतिबंधों के आधार पर सॉफ़्टवेयर का उपयोग करने का कानूनी अधिकार किसके माध्यम से प्रदान किया जाता है A. Software privacy policy B. Software license C. Software password manager D. Software log Ans: B Q5. The wildcard character for matching any number of characters is: किसी भी संख्या में वर्णों के मिलान के लिए वाइल्डकार्ड वर्ण है: A. Hyphen Sign B. Ampersand Sign C. Asterisk Sign D. Dollar Sign Ans: C Q6. Which of the following is NOT a cause of system hang? निम्नलिखित में से कौन सा सिस्टम हैंग का कारण नहीं है? A. Prescience of virus B. Excess power supply C. Execution of corrupted file D. None Ans: B Q7. एक फाइल को लोड करना और सेव करना, एक ऐसे काम को क्या कहते हैं… What is the process of loading and saving a file called? A. Monitor B. Operating System C. Compilers D. Interpreters Ans: B Q8. कंप्यूटर में एरर को क्या कहते हैं… What is an error called in computer? A. Bug B. Virus C. Bit D. None Ans: A Q9. The removal of errors from computer software is called.. कंप्यूटर सॉफ्टवेयर से त्रुटियों को दूर करना कहलाता है.. A. Debugging B. Compiling C. Translating D. Interpreting Ans: A Q10. Which of the following programs is essential for the functioning of a computer system? निम्नलिखित में से कौन सा प्रोग्राम कंप्यूटर सिस्टम के कामकाज के लिए आवश्यक है? A. MS Word B. MS Excel C. System Software D. Operating software Ans: D

Q11. Which of the following is not an operating system? निम्नलिखित में से कौन सा एक ऑपरेटिंग सिस्टम नहीं है? A. DOS B. Linux C. Windows D. Oracle Ans:D Q12. Operating system is a type of….. ऑपरेटिंग सिस्टम एक प्रकार का होता है A. Application software B. System software C. Hardware D. None Ans: B Q13. The instant messaging application that comes in Windows OS is called ---- विंडोज़ ओएस में आने वाले इंस्टेंट मैसेजिंग एप्लिकेशन को ---- कहा जाता है A. Talk B. Microsoft Outlook C. Windows chat D. Windows Messenger Ans: D Q14.Which of the following is not a operating system? A. Android B. IOS C. Linux D. Power Point Ans: D Q15. Which is different word? A. DOS B. Windows 98 C. Unix D. Access Ans: D Q16. The basic requirement to run a computer is- A. Internet B. Antivirus C. Utility Software D. Operating system Ans: D Q17. Booting is a term used to denote. A. Installation of an application B. Loading of the OS programs from the disk to memory C. Hardware reset D. Power on Ans: B Q18. Which is the open source operating system? A. Unix B. Windows C. DOS D. Linux Ans: D Q19. Lunix एक पोर्टेबल ऑपरेटिंग सिस्टम है। निम्नलिखित में से कौन अच्छी पोर्टेबिलिटी की अच्छी सुविधा का वर्णन करता है A. लिनक्स विभिन्न हार्डवेयर पर काम करता है B. लिनक्स एक टाइम पर कई प्रोग्राम को सपोर्ट करता है C. Linux GUI को सपोर्ट कर सकता है D. लिनक्स एक समय पर कई यूजर को सपोर्ट करता है Ans: A Q20. Linux is an popular web server set of programs LAMP where A stands for A. Apache B. Android C. Adobe D. Apple Ans: A

Q21. Which is an example of system software? A. MS-Word B. UNIX C. Anti-virus D. Mozila firefox Ans: B Q22. The UNIX operating system is written in- A. C B. C++ C. Pascal D. Fortran Ans: C Q23. निम्नलिखित में से कौन सा लिनक्स कोर का हिस्सा है और सभी गतिविधि को नियंत्रित करता है A. GUI B. Kernel C. Shell D. Editor Ans: B Q24. Which of the following feature of operating System? A. File Management B. Download Management C. Process Management D. Memory management Ans: B Q25. In disk scheduling algorithms FIFO means A. First in First out B. Few in few out C. Fast in fast out D. None


ANs: A Q26. The size of virtual memory is depend on


A. On Address line

B. On database

C. On disk space

D. All of these

Ans: A

Q27. In operating system/compiler parlance, RTL stands for:

A. Real time Load

B. Run Time Library

C. Register Transistor Logic

D. Random Time Locks

Ans: B

Q28. Which of following is an Anti Virus software?

A. Avira

B. LYFcare

C. Hangouts

D. Xender

Ans: A

Q29. What is full form of CAD?

A. Computer Aided Design

B. Computer Application in Design

C. Computer Algorithm Design

D. None

Ans: A


Q30. DTP stands for

A. Desktop printing

B. Desktop Publishing

C. Daily text printing

D. Daily text publishing

Ans: B

Q31. The Microsoft Paint program is used for

A. Presentation

B. Drawing pictures

C. Calculations

D. None

Ans: B

Q32. API stands for

A. Application program interface

B. Application process interface

C. Application program interaction

D. None

Ans: A

Q33. In Notepad Find and Replace shortcut key is

A. Ctrl+R

B. Ctrl+F

C. Ctrl+H

D. Ctrl+S

Ans: C

Q34. In MS Paint, the text tool option in the menu has got the letter ………. On it.

A. B

B. T

C. A

D. None

Ans: A

Q35. Software package which provides advertisement is called?

A. Spam

B. Adware

C. Spyware

D. Malware

Ans: B


Computer MCQ PDF


test4
.pdf
Download PDF • 790KB

189 views1 comment

1 comentario


Damian Sumiti
Damian Sumiti
14 nov 2023

Are you looking for Finance? Are you looking for Money to enlarge your business? I think you have come to the right place. We offer Cash at a low interest rate.no matter your location (WhatsApp) number +918131851434 sumitihomelend@gmail.com Mr. Damian Sumiti Mr. Damian Sumiti

Me gusta
bottom of page